Eigen teelt

Onderstaand Tekst is niet meer actueel sinds augustus 2019 zijn wij namelijk gestopt met de eigen teelt. In 2019 en 2020 heb ik ( Vincent Sunaert) veel als freelancer gewerkt voor diverse bedrijven met name fruitteelt bedrijven en of plantenkwekers van fruitplanten. Sinds 1 januari 2021 ben ik in loondienstgegaan en op verzoek zeer incidenteel help ik nog wel eens een klant met een klusje of bemiddeling van iemand die werk zoekt in de fruitteelt.

Op ons bedrijf worden rode bessen geteelt. De rode bessen worden geteelt met als doelstelling dat ze genuttigd kunnen worden als vers produkt vanaf oogst in augustus tot en met half juni. Dit is mogelijk door een excelente kwaliteit te telen waardoor onze bessen geschikt zijn om te bewaren in ulo-koelruimtes.  Het telen van bessen is een roeping en geen enkel seizoen is hetzelfde dat maakt ons vak uniek en ook is ieder seizoen weer uniek met zijn positieve en negatieve kanten. 

De teelt begint bij het uitzoeken van een geschikt kavel naargelang dit kavel beschikbaar is. Zodra we een kavel hebben gekocht of gepacht worden er grondmonsters genomen waarbij we de organische stof en messtoffen in de grond bekenbaar krijgen. Daarna stellen we een bemestingsplan op en gaan bemesten in combinatie met de benodigde grondbewerking om het perceel plantklaar te maken. Vervolgens gaan we de palen zetten en worden de ondergrondse hoofleidingen gelegd voor de beregening. Vervolgens gaan we planten en daarna zorgen we voor een individuele ondersteuning van de plant zodat de plant enkel nog hoeft te groeien. Vervolgens gaan we de plant sturen door te snoeien en te fixeren van het hout dat we willen houden. Dit doen we de hele zomer en we streven er naar om de plant in augustus te doen stoppen met groeien zodat hij zich kan voorbereiden op de winter rust. 

In de winter snoeien we enkel en vervolgens komt het voorjaar. In het voorjaar hebben we onze handen vol om onder de bessenplanten een onkruidvrije strook te houden en te voorkomen dat er nieuwe grondscheuten ontstaan. Vervolgens gaan de planten bloeien dit is voor ons een hele spannende tijd.  Hier krijgen we eerst te zien hoeveel bloemknoppen er zijn aangemaakt in de afgelopen augustus. Vervolgens zien we allemaal trosjes met bloemetjes. Ieder bloemetje moet bestoven worden en zal dan een besje vormen. Echter er zijn een paar spelbrekers nat donker weer zorgt voor een slechte zetting maar ook de nachtvorsten die in deze periode voor kunnen komen kunnen de bloemetjes doen bevriezen. Daarnaast hebben we nog een hele dierentuin aan diverse insekten die de bloemen kunnen beschadigen en ja dan zijn er ook nog de vogeltjes die ook wel een besje lusten dus genoeg zorgen. Wij zeggen altijd dit is de zwangerschap van de bes en dus ook een zeer fragile periode. In dien een winter niet koud genoeg is geweest lopen de knoppen niet of slecht uit waardoor er minder bloemetjes vrijkomen om bevrucht te worden. We hebben een zogezegde koude som nodig voor het goed uitlopen van de bessen. Vandaar dat bessen in warmere landen moeilijk te telen zijn.

Maar net zoals met een zwangerschap hopen we dat alles goed gaat en het babytje word geboren dit noemen we de zetting en er onstaan trosjes met kleine groene besjes. Tijdens de groeiperiode van de bes gaan we selecteren en kijken welke trossen geschikt zijn voor verse consumptie en bewaring dit noemen we dunnen. Yevens beginnen we met overtollige scheuten weg te halen en weer opnieuw fixeren van het productie hout voor volgen jaar. Het is belangerijk dat de trossen en knoppen voldoende licht en lucht krijgen.  De  bes gat dus groeien en net zoals met kinderen zijn ook hier weer gevaren regen, hagel en wind kunnen desastreuse gevolgen hebben. Met name de regen kan vooral een boosdoener zijn in de pubertijd van de rode bes. De puberteit van de rode bes zien wij vaker als de verkleuring van groen naar rood. vochtigheid geeft schimmels maar tijdens de verkleuring worden zetmeel omgezet in suikers door deze omzetting word een bes dorstig zodat hij wel eens kapot wil barsten omdat hij het water wil drinken dat aan de buitenkant van de schil zit. Daarom hangen we een plastic zeiltje over de bessenplant om zo onze kinderen te beschermen. Uiteindelijk worden de bessen volwassen, ze zijn dan rijp om geoogst te kunnen worden. Om schimmelvorming in de bewaarkoeling te voorkomen is het belangerijk dat de bes zo droog mogelijk blijft aan de buitenkant. Tevens moet er voldoende suiker in de bes zitten wil hij goed smaken en bewaren. Oogsten is een nauwkeurig klusje wat met de nodige zorg moet gebeuren maar is wel een leuke periode want hier worden we bollond voor een jaar werken zeker indien we ook nog een goede marktprijs hebben. De bes word direkt verkocht of gaat de koeling in voor bewaring en word eruit gehaald naar mate de vraag naar bessen zich voor doet.

In de koeling word een bes als het ware in coma gebracht zodat hij niets te lijden heeft en zo langer houdbaar blijft. Zodra de bessen uit de koeling komen sorteren en verpakken wij ze snel zodat u dit heerlijke gezonde verse produkt kunt eten.


Een rode bes die rijp is kan gerust 2 weken aan de struik blijven hangen. Bij ons word het pluk tijdstip vastgesteld aan de hand van diverse factoren de belangerijkste is het meten van de suikers in de bes, vervolgens kijken we naar de landelijke pluktijdenschema's maar ook het weer is van belang bij regen weer plukken we bij voorkeur liever niet. 

Rode Bessen hebben een enorme zuiverende werking en zijn daarom ook super gezond. Eind jaren 60 begin jaren 70 had iedere particuliere tuin wel een paar rode bessen struiken staan. Vraag maar eens aan onze voorouders waarom. Onze bessen worden vooral gebruikt als garnering in de katering, restaurants maar ook voor directe consumptie. Vaak worden door veel dietisten kiwi's voorgeschreven echter je kunt veel beter rode bessen eten.